Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Πιστεύουμε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σαν κατάσταση μοιάζει πολύ με ασθένεια. Έχουμε δει ότι η ζωή των περισσότερων ατόμων που ζητάνε τις υπηρεσίες μας, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εξάρτησή τους αυτή. Είδαμε ότι οι βλάβες στην υγεία τους δεν είναι μόνο στο σωματικό αλλά και στον ψυχολογικό και συναισθηματικό τομέα. Στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κοινωνικά απομονωμένα, οικονομικά κατεστραμμένα, με πολλά και συχνά σοβαρά νομικά προβλήματα. Είναι άτομα που ο εθισμός τους, τους έχει κοστίσει πολύ ακριβά σε πολλά επίπεδα.

Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά να αναγνωρίσουν και να συμφιλιωθούν με αυτή την πολλές φορές επίπονη πραγματικότητα και να τους προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών, επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης συναισθημάτων.

Τα παροτρύνουμε να παρακολουθούν τις ομάδες αυτοβοήθειας των Ναρκωμανών Ανωνύμων και Αλκοολικών Ανωνύμων επειδή πιστεύουμε πως οι ομάδες αυτές προσφέρουν ελπίδα, υποστήριξη και έναν υγιή εναλλακτικό τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, τους κάνουμε «γέφυρα» προς τις ομάδες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν.

Η θεραπεία αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία όπως ομαδική θεραπεία, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, συμβουλευτική οικογένειας καθώς και διαλέξεις και εργαστήρια πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον εθισμό. Θα τους δοθούν διαφορετικές θεραπευτικές εργασίες (όπως για παράδειγμα, να γράψουν και να μοιραστούν με την ομάδα την ιστορία της ζωής τους) που θα τους βοηθήσει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στο «εδώ και τώρα» αναγνωρίζοντας όμως, ότι όλοι έχουμε μια ιστορία που επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας.

Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να πετύχουν πλήρη αποχή από όλες τις ουσίες και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Ολες οι έρευνες και οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για τον εθισμό, δείχνουν ότι για τα άτομα με χρόνια προβλήματα χρήσης αλκοόλ και ουσιών, η πλήρης αποχή είναι το πιο κατάλληλο μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η θεραπευτική φιλοσοφία του Συλλόγου
 • Ο εθισμός είναι μια ασθένεια
 • Είναι μια πολυδιάστατη ασθένεια
 • Το άτομο δεν ευθύνεται για την προοδευτική εξέλιξη της ασθένειας αυτής
 • Το αρχικό κίνητρο για θεραπεία δεν καθορίζει το αποτέλεσμα
 • Η ενημέρωση για τον εθισμό πρέπει να ξεκινά από το πλαίσιο της οικογένειας

Πιστεύουμε ότι οι συνέπειες του εθισμού βάλλουν το άτομο και το περιβάλλον του σε πολλά επίπεδα. Η πολυμορφία των προβλημάτων απαιτεί τις υπηρεσίες της ιατρικής, της ψυχικής υγείας, κοινωνικής επανένταξης, πνευματικής ανάπτυξης και την εμπειρία άλλων ναρκομανών σε ανάρρωση. Η αποκατάσταση βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα συστήματα υποστήριξης (οικογένεια, φίλοι και ομάδες αυτοβοήθειας Δώδεκα Βημάτων).

Οι θεραπευτικές μέθοδοι που πιστεύουμε ότι λειτουργούν για την διαταραχή του εθισμού
 • Προσωποκεντρική συμβουλευτική ( Carl Rogers)
 • Ομαδική θεραπεία  (Irvin Yalom)
 • Συνέντευξη κινητοποίησης (William Miller, Stephen Rollnick)
 • Πρόληψη Υποτροπής (Alan Marlatt and Judith Gordon)
 • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (Aaron Beck)
 • Εισαγωγή στα 12 Βήματα
 • Ψυχοεκπαιδευτικά Σεμινάρια και εργαστήρια
 • Συστημική Προσέγγιση

Ποιοι Είμαστε

Η Αρωγή 12+ παρέχει δωρεάν ενημέρωση ψυχικής υγείας, σε άτομα εξαρτημένα σε αλκόολ, ναρκωτικά και τζόγο.

Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος

Γίνε κι εσύ έκτακτο μέλος! Βοήθησέ μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.

Περισσότερες πληροφορίες…

Τα 12 βήματα

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Ανθέων 22, Νέο Ρύσιο,
Τ.Κ. 57 001 Τ.Θ. 900 (814) Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας / Fax:
(+30)23920 73407