F.A.Q.s

1. Με ποιο τρόπο μπορώ να έρθω σε επαφή με το κέντρο;
Η πρώτη επαφή γίνεται τηλεφωνικά και μετά από μία σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη, σας κλείνουμε άμεσα ώρα και ημέρα συνάντησης. Η πρώτη συνεδρία έχει χαρακτήρα αξιολόγησης περιστατικού. Αν μένετε εκτός Θεσσαλονίκης θα κανονιστεί τηλεφωνική συνέντευξη.

2. Πόσο χρόνο θα πάρει για να μπω στο πρόγραμμα;

Ένας από τους στόχους μας στο κέντρο είναι να απαντάμε άμεσα σε αιτήματα βοήθειας. Ο χρόνος εισαγωγής όμως εξαρτάται από την διαθεσιμότητα θέσεων και την συνολική κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου.

3. Υπάρχει διαδικασία προετοιμασίας πριν την εισαγωγή;

Η διαδικασία προετοιμασίας διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν προχωρούμε σε εισαγωγή αν δεν έχουμε εξετάσει με μεγάλη προσοχή κατά πόσον το πρόγραμμα μας θα μπορούσε να ωφελήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του. Φροντίζουμε ο ενδιαφερόμενος και οι δικοί του να έχουν μία καλή ενημέρωση ως προς τον τρόπο λειτουργίας μας πριν αποφασίσουν. Όταν αυτοί οι τομείς έχουν καλυφθεί προχωράμε άμεσα σε εισαγωγή βάση της διαθεσιμότητας θέσεων που έχουμε. Αν υπάρχει λίστα αναμονής, κρατάμε τακτική επαφή με τον ασθενή ή αν συντρέχει λόγος τον παραπέμπουμε σε άλλη μονάδα.

4. Πόσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από δύο στάδια και διαρκεί 8 έως 11 μήνες
– Α Εντατικό πρόγραμμα 6 – 8 μήνες (πρόγραμμα υποτροπής 4 μήνες)
– Β Μετά-θεραπευτικό πρόγραμμα 3 μήνες (after care υπηρεσία δωρεάν)

5. Μπορώ να παρακολουθήσω μέρος του προγράμματος;

Το πρόγραμμα μας είναι σχεδιασμένο σαν μία ενιαία θεραπευτική πρόταση είμαστε όμως αρκετά ευέλικτοι ώστε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα στις προσωπικές ανάγκες του ατόμου όπου είναι ωφέλιμο. Εξ άλλου η θέση μας είναι να υπηρετούμε τον άνθρωπο, όχι το θεραπευτικό μας σύστημα.

6. Χρειάζεται να έχω σταματήσει την χρήση μου για να με δεχτείτε;

Δεν είναι απαραίτητο. Στην πρώτη μας συνάντηση παίρνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να προτείνουμε την πρέπουσα ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται το άτομο και η οικογένεια σε αυτή την φάση. Σε περίπτωση που κάποιος έχει σταματήσει την χρήση και υπάρχει διαθέσιμη θέση προχωράμε άμεσα σε εισαγωγή.

7. Αν είμαστε ζευγάρι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα μαζί;

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι άνθρωποι που έχουν στενές σχέσεις δεν ωφελούνται όταν παρακολουθούν ταυτόχρονα το ίδιο πρόγραμμα. Σε ανάλογες περιπτώσεις παραπέμπουμε τον ένα από τους δύο σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

8. Αν κάποιος έχει παιδί μπορεί να γίνει δεκτός μαζί με το παιδί του;

Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Όσοι όμως είναι γονείς και μπαίνουν στο πρόγραμμά μας, φροντίζουμε να υπάρχει η δυνατότητα για συχνές επισκέψεις και επαφή με το παιδί τους.

9. Υπάρχει περίπτωση να μην με δεχτείτε;

Η αξιολόγηση του κατά πόσο οι υπηρεσίες μας ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες σας είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς ανάλυσης της κατάστασης σας. Σε περίπτωση που η απάντηση μας ως προς την εισαγωγή είναι αρνητική εξηγούμε τους λόγους και προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.

10. Είναι απαραίτητο να έρθω με κάποιο συγγενικό πρόσωπο;

Εάν ζείτε με την οικογένεια σας ναι. Υπάρχουν θέματα που θα χρειαστεί να φροντίσουν για λογαριασμό σας και αν είναι οι άνθρωποι που θα σας στηρίξουν είναι απαραίτητο να ενημερωθούν για τον τρόπο που το κέντρο θα τους υποστηρίξει κατά την διάρκεια της προσπάθειας σας. Η ενεργή συμμετοχή της οικογένειας στην θεραπεία μπορεί να κάνει την διαφορά.

11. Αν ζω στην επαρχία μπορώ να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;

Χρειάζεται να λάβετε υπόψη ότι η παρακολούθηση του προγράμματος σημαίνει ότι θα μείνετε στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον κατά την διάρκεια του εντατικού προγράμματος 4 (πρόγραμμα υποτροπής) με 8 μήνες όπου η διαμονή σας μπορεί να είναι στο κέντρο, ενώ στο 2ο Στάδιο (after care) αν η απόσταση το επιτρέπει θα μπορείτε να έρχεστε μία φορά την εβδομάδα.

12. Στο 2ο Στάδιο (after care) θα μπορώ να μένω μόνος μου;

Αν το να μείνετε μόνος σας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σας, βεβαίως. Εξ άλλου υποστηρίζουμε την άποψη ότι χρειάζεται από νωρίς στην ανάρρωση ο ασθενής να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ποιοι Είμαστε

Η Αρωγή 12+ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε άτομα εξαρτημένα σε αλκόολ, ναρκωτικά και τζόγο.

Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος

Γίνε κι εσύ έκτακτο μέλος! Βοήθησέ μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.

Περισσότερες πληροφορίες…

Τα 12 βήματα

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Ανθέων 22, Νέο Ρύσιο,
Τ.Κ. 57 001 Τ.Θ. 900 (814) Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας / Fax:
(+30)23920 73407